Beste melkopschuimers kopen in 2023

Zwarte koffie is voor de meeste mensen niet genoeg. Als u thuis cappuccino of latte macchiato wilt maken, moet u melk opschuimen. We hebben gekeken wat de beste manier is om dit te doen en hebben 18 melkopschuimers getest.
beste melkopschuimers
Naast espresso heb je voor deze populaire drankjes vooral één ding nodig: melkschuim. Bij sommige machines krijg je het toch automatisch. Als dat niet het geval is, moet je het zelf maken met een melkopschuimer, en daarvoor heb je het juiste apparaat nodig. Wij hebben verschillende modellen en prijsklassen bekeken en vertellen u in onze test hoe u geweldig melkschuim kunt krijgen en wat u daarvoor nodig hebt.

Klein: Philips Senseo Milk Twister

Philips Senseo Milk Twister
We zijn dolblij met de Philips Senseo Milk Twister. Je krijgt geweldig melkschuim, het is ook chique en de prijs is ook relatief redelijk. Het compacte apparaat neemt niet al te veel plaats in de keuken in. Het resultaat is stabiel, romig en vloeiend melkschuim, en dat is precies zoals het moet zijn.

Als u slechts kleine hoeveelheden nodig hebt, is dit de juiste keuze. Indien u echter voor meerdere personen melkschuim bereidt, raden wij u een Severin toestel aan. De Milk Twister heeft slechts een schuimcapaciteit van 120 milliliter, wat niet zo veel is.

U krijgt hier een compact toestel, wat te merken is aan de hoeveelheid schuim en het design. Typisch voor dit type constructie is een basis met een hulpstuk dat delen van de inductietechnologie en het melkreservoir combineert. Het WMF-toestel ziet er eleganter uit, maar wij vinden deze zwarte plastic cilinder ook heel chic.

Voor ongeveer 60 euro, is het niet goedkoop, maar het is een waardevolle investering. De roereenheid zit hier op het deksel en niet op de basis. Er is een metalen staaf met een garde aan het eind. Dit is handig voor het hanteren, maar het lijkt nog steeds instabieler dan conventionele bevestigingswielen op de basis.

Hij is gemakkelijk te gebruiken, wat vaak het geval is met melkopschuimers. U hoeft de melk slechts tot de maximummarkering te vullen, het deksel erop te doen, op de knop te drukken en dan te wachten. Na ongeveer twee minuten schakelt het apparaat automatisch uit en hebt u uitstekend melkschuim. De machine is een beetje luider dan de anderen, maar niet hinderlijk.

Let er bij het schoonmaken op dat de inschakeltoets en de basiscontacten niet in contact komen met water. Deze tekortkoming is inherent aan het ontwerp en kan worden aangetroffen bij alle compacte melkopschuimers. Het reservoir is echter gemakkelijk schoon te maken, zodat er geen resten achterblijven na het opschuimen. Het deksel en de roereenheid kunnen in de vaatwasmachine. Wij staan hier nogal kritisch tegenover en denken dat de roereenheid zou kunnen afbreken. Met de hand wassen is echter ook snel en gemakkelijk.

Wat zou een goede melkopschuimer zijn zonder geweldig melkschuim? Met de Philips Senseo Milk Twister is het bijna perfect, de melk wordt bijna volledig opgeschuimd en er blijft geen vloeistof achter in de kan. Dit melkschuim komt heel dicht in de buurt van dat van de barista: gemakkelijk stromend, romig en zonder belletjes.

Grotere capaciteit: Severin SM 3585

Severin SM 3585
Voor grotere hoeveelheden melkschuim is de Severin SM 3585 geschikt. Ook hier – net als bij de oudere Severin-modellen – staan grote opschuim- en vulvolumes, functionaliteit en een hoogwaardige kan centraal. Je merkt al snel dat de buitenkant moderner is geworden.

De prijs is hoger, wat vaak het geval is bij Severin. Het is dus zeker niet de goedkoopste melkopschuimer. Toch is het de moeite van het kopen waard als u regelmatig grote hoeveelheden melkschuim nodig hebt.

De kwaliteit van het melkschuim is hoog, fijnporig en – typisch voor de fabrikant – vrij stevig. Je krijgt geen barista-kwaliteit, maar de fabrikant voldoet toch aan de verwachtingen van de doelgroep. Bovendien kunnen slechts enkele volautomatische machines melkschuim produceren zoals een barista.

De Severin SM 3585 is nu verkrijgbaar in verschillende versies. Wij hebben de Spuma 500 getest, met een vulcapaciteit van 500 milliliter en een opschuimcapaciteit van 260 milliliter. Er is ook de Spuma 700 met een capaciteit van 700 milliliter en instelbare temperatuur, en de Spuma 700 Plus, die verschillende programma’s heeft.

Hoge kwaliteit: WMF Lono Melk & Choc

WMF Lono Melk & Choc
De WMF Lono Milk & Choc maakt heerlijk melkschuim, dat is het belangrijkste en dat heeft ons overtuigd. We houden ook van het ontwerp, het materiaal en de afwerking zijn van hoge kwaliteit. Er kan 350 milliliter in, wat genoeg moet zijn.

Maar waarom “Choc”? Het wordt geleverd met iets kooiachtigs van roestvrij staal, zodat u echte chocoladestukjes in het apparaat kunt oplossen. De roerinzet, die zich in het midden bevindt, wordt in het begin beschermd als de stukken nog te hard zijn.

Bijna alle melkopschuimers kunnen ook alleen de inhoud verwarmen, zodat het zinvol is om er drinkchocolade mee te maken. Met WMF krijgen we echte warme chocolademelk.

Capaciteit, grootte, uiterlijk en de verhouding van dit alles tot elkaar zijn overtuigend. Melkschuim heeft ruimte nodig, dus veel apparaten hebben een zeer kleine capaciteit, bijna niet genoeg voor twee, of de apparaten zijn onhandig. Vooral de grote apparaten zijn vaak geen visueel hoogtepunt. Compacte toestellen zijn aantrekkelijker.

WMF Lono doet het goed en biedt een van de grootste capaciteiten in de test, maar als het op verwarmen aankomt, is de Severin SM 9685 beter, omdat hij 700 milliliter aankan, WMF slechts 0,5 liter. Als het op schuimen aankomt, halen beide 350 milliliter.

De vorm is cilindrisch, de behuizing is gemaakt van roestvrij staal, zodat het toestel er niet teer uitziet. Maar het is stijlvol en van hoge kwaliteit. De kruikbevestiging is aan de buitenkant gelijk met het basisdeel. Aan de voorkant bevindt zich een schenktuit voor het decanteren van melk, en aan de andere kant een zware en sterke handgreep, zodat hij gemakkelijk te hanteren is, zelfs na het opwarmen.

Het basisgedeelte beslaat ongeveer tweederde van de totale hoogte en heeft een grote ronde knop. Hier kunt u hem uit- en aanzetten, maar u kunt er ook meer mee doen, zoals gebruikelijk is bij inductiemelkopschuimers. Er zijn nog vier andere symbolen rond de knop, waarmee je kunt kiezen tussen koud en warm melkschuim, warme melk en warme chocolademelk. Als u meerdere keren op de toets drukt, geeft een lampje aan welk symbool en dus welke functie u op dat moment gebruikt.

Het roerwerk heet “WMF Milk System” en wij vinden het elegant. Het bestaat uit een garde in de vorm van een wiel en een staaf, met drie stervormige verlengstukken onderaan de garde. Elegant, want je hoeft het deel alleen maar losjes in het melkreservoir te plaatsen. Drie verlengstukken zorgen ervoor dat de juiste positie gehandhaafd blijft, de garde wordt aangedreven door een magnetisch veld dat zich in het basisdeel bevindt.

We vonden hem gemakkelijk in gebruik en eenvoudig schoon te maken, omdat er geen houder is die in de weg zit. Bovendien is de bodem van de kruik aangenaam glad. De concurrentie gebruikt gewoonlijk twee verschillende inzetstukken voor het verwarmen en opschuimen, maar het verwisselen ervan vergt enige tijd en er kan iets beschadigd raken of verloren gaan. Hier, hoef je niets te veranderen, wat het veel makkelijker maakt.

Het belangrijkste bij zo’n apparaat is het melkschuim, dat hier indrukwekkend is. Er blijft niets vloeibaars over, we vinden geen schuimbergen, de temperatuur is goed en het schuim is stabiel maar vloeibaar. Clatronic en Senseo kunnen het hoogstens bijhouden.

Wij vinden dat de WMF Lono Milk & Choc er geweldig uitziet en dat hij heel goed doet wat hij moet doen. We houden ook van de bediening, die is eenvoudig. Hij bromt tijdens het gebruik, maar gelijkmatig en diep, wat spreekt voor kwaliteit.

We vinden het ook gemakkelijk schoonmaken, aangezien alles van roestvrij staal is, is afwassen snel gebeurd en de onderdelen kunnen ook in de vaatwasser.

Goede waarde: Clatronic MS 3326

Clatronic MS 3326
De Clatronic MS 3326 is een betaalbare, middelgrote melkopschuimer die geweldige resultaten levert. Hij kan tot 225 milliliter melk opschuimen en ziet er vrij functioneel en nuchter uit. Een iets groter opschuimvolume zou wenselijk zijn, maar aan de andere kant is de 225 milliliter nog altijd beduidend meer dan de Senseo Milk Twister. Voor weinig geld krijg je echter zeer goede resultaten met de Clatronic.

De maximale capaciteit is 500 milliliter. Melk kan koud, warm of gewoon verwarmd worden opgeschuimd. Deze verwarmingsfunctie werkt overigens ook voor sauzen, zoals de fabrikant uitdrukkelijk vermeldt.

De kan en de basis zijn gescheiden, wat bijzonder handig is bij het schoonmaken omdat u niet op de elektronica hoeft te letten. Vanwege de coating is de MS 3326 niet vaatwasmachinebestendig. Maar dat is niet zo erg, want er blijven toch geen echte resten van het schuim achter – dus met de hand schoonmaken gaat heel snel.

Al met al levert de Clatronic MS 3326 een echt solide prestatie met prachtig melkschuim. Voor de kleine prijs is het dus zeer aan te bevelen.

Handmatige bediening: Bodum Latteo

Bodum Latteo
De Bodum Latteo is een manuele melkopschuimer en tegelijkertijd een klassieker. Het wordt geleverd met een kan, die gemaakt is van hittebestendig en dun glas, en met een deksel met handvat en een zeef. Je hebt hier geen elektriciteit nodig, alleen spierkracht. Voor wie op zoek is naar een manuele melkopschuimer met een pijpje, is dit onze aanrader.

Met pure spierkracht wordt lucht vermengd met melk om schuim te creëren. Het kost ongeveer 20 euro, maar met een beetje oefening kun je geweldig melkschuim maken. Het is natuurlijk bewerkelijker dan met een elektrisch apparaat, want de melk mag niet overkoken en dan moet er ongeveer 25 keer gepompt worden voordat het melkschuim klaar is.

De kan moet tijdens dit proces stevig worden vastgehouden, vooral als hij op een glad oppervlak staat, anders kan hij gaan dansen tijdens het pompen. Als het deksel niet goed past of als u het er met te veel vaart afhaalt, is morsen niet ongewoon. U moet het apparaat na gebruik ook schoonmaken, maar gelukkig kan het in de vaatwasser.

Omdat het glas dun is, kan het barsten of breken als het niet voorzichtig wordt gehanteerd. Als je dit echter vermijdt, werkt alles wonderwel.

Of u de voorkeur geeft aan automatische of manuele bediening is een kwestie van smaak, maar zolang u geen probleem hebt met een manuele melkopschuimer, krijgt u de beste kwaliteit voor een maximum van 250 milliliter melk.

Wat is er nog meer?

opgeschuimde melk
De Arendo Milkstar houdt het midden tussen een middenklasse en een compact toestel. Hij kan tot 150 milliliter opschuimen en wordt geleverd met een glazen melkkan. Het is duidelijk dat dit kan breken, maar het is lichter, delicater en ook vriendelijker dan veel toestellen met metalen cilinders. Het produceert ook een vloeiend, fijn maar stevig melkschuim.

De Cafissimo van Tchibo levert ook behoorlijk goede resultaten. De melkopschuimer is verkrijgbaar in twee verschillende maten, de grootste kan 260 milliliter opschuimen, wat wij prettig vinden. Beide versies zien er echter vrij massief uit, hebben veel plastic en zijn nogal lomp. Ze zijn niet echt mooi. Het melkschuim is niet zo homogeen, dus wij raden deze machines niet aan, vooral omdat ze niet zo goedkoop zijn.

De Nespresso Aeroccino 3 stelde ons nogal teleur. Het is niet goedkoop, maar het melkschuim is nogal pover. Hij heeft een capaciteit van 120 milliliter, wat hem tot een van de compacte machines maakt. U kunt echter betere melkopschuimers krijgen voor veel minder geld.

De Bialetti Tutto Crema is een handmatig apparaat dat vergelijkbaar goed presteert als onze handmatige aanbeveling. Hier kan de melk rechtstreeks op het fornuis worden verwarmd; er is geen gevaar.

Met de op batterijen werkende Scanpart melkopschuimer beschikken wij over een apparaat zonder melktank en zonder technische complexiteit. Hij doet zijn werk goed, is compact en klein en bovendien heel betaalbaar.

Interessante feiten over melkopschuimers

Als u thuis graag latte macchiato of cappuccino drinkt in plaats van filterkoffie, hebt u de juiste apparatuur nodig. Naast espresso heb je melkschuim nodig en er zijn verschillende manieren om dat te bereiden. Sommige automatische machines maken bijvoorbeeld het melkschuim. In volautomatische machines wordt de melk door een slang aangezogen en komt het afgewerkte schuim er samen met de koffie uit.

Een andere mogelijkheid is een schuimlans waaruit stoom komt en die in een melkreservoir wordt gehouden. Deze variant wordt voornamelijk gebruikt door barista’s. Als u dit kunt doen, krijgt u geweldig melkschuim en hebt u controle over de consistentie en temperatuur.

Als u het echter zonder kunt of wilt doen, kunt u ook een melkopschuimer gebruiken. Er zijn verschillende categorieën, die we hieronder presenteren.

Handapparatuur op batterijen

Hand-held melkopschuimers hebben een handvat waarin zich AA batterijen bevinden, twee in getal. Er is ook een metalen staaf met een mini garde in een spiraalvorm aan het uiteinde. De motor en de batterijen zorgen ervoor dat de garde ronddraait.

Als u melk wilt opschuimen, houdt u het apparaat net onder het oppervlak van de melk, in een zo smal mogelijk bakje. Of u kunt gewoon een drinkschaal gebruiken.

Dit levert goed melkschuim op, althans zolang de batterijen meegaan. Als je de machine elke dag gebruikt, raken ze snel op. Dus heb je of nieuwe batterijen nodig of opgeladen oplaadbare batterijen. Dat is niet erg handig, maar je kunt deze machines voor minder dan 10 euro krijgen. Natuurlijk kun je er geen melk mee verwarmen; dat moet je nog steeds op het fornuis doen.

Als u het apparaat echter onderweg gebruikt of slechts zelden, kan zo’n melkopschuimer de moeite waard zijn.

Manuele toestellen

Hier doet men denken aan de French Press, die wordt gebruikt om koffie te zetten, en de fabrikanten zijn vaak dezelfde: Bodum en Bialetti. De apparaten hebben een smalle, hoge pot van glas, aluminium of roestvrij staal, met een deksel. Bovenaan zit een handvat, onderaan steekt een zeefje uit, en het geheel is verbonden met een staafje.

Als u melkschuim wilt, doet u dit door de zeef op en neer te bewegen in de warme melk. Dit levert een stabiel en fijn schuim op. De kannen zijn gemakkelijk schoon te maken en de machines hebben geen elektriciteit nodig.

De melk moet echter ook apart worden verwarmd, meestal met een magnetron of een fornuis. De metalen kan kan op het fornuis worden gebruikt, de glazen kan niet volgens de fabrikant, maar het werkt nog steeds.

Aluminium en glas hebben niet alleen voordelen. Metaal mag niet in de magnetron, maar het breekt ook niet. Als u het toestel vaak gebruikt, kan het soms ergens tegenaan botsen, waardoor glas kan barsten. Sommige klanten van de Bialetti Tutto Crema zeggen dat de coating kan loslaten als de modellen vaker worden gebruikt. Deze en vele andere fabrikanten bieden echter ook modellen van roestvrij staal aan.

De prijs is ongeveer 20 euro, en er zijn verschillende maten om uit te kiezen. U moet het niet met te weinig of te veel melk vullen, anders krijgt u geen goed resultaat.

Als de capaciteit wordt aangegeven als één liter, betekent dit niet dat dit de hoeveelheid is die u kunt opschuimen. In dit geval is het eerder 125 tot 250 milliliter. Omdat je ruimte nodig hebt om de machine te manoeuvreren, en het schuim meer volume heeft dan de pure melk.

Volautomatische toestellen met inductie

Als u het graag comfortabel hebt, is een volautomatisch toestel de beste keuze. Het werkt een beetje als een waterkoker, want de stroomkabel loopt naar het station, waarop zich een reservoir bevindt. Er wordt water in verwarmd. Tijdens het verwarmen wordt de melk ook opgeschuimd met een garde die ronddraait.

Compacte toestellen verschillen qua constructie enigszins van grote en middelgrote toestellen. Hier is het basisstation een vrij platte schijf, zoals in een waterkoker. Het opzetstuk bevat dan het grootste deel van de elektronica en het melkreservoir. U moet dus voorzichtig zijn bij het schoonmaken, de elektronische onderdelen mogen niet nat worden.

Grote apparaten hebben de elektronica in het basisgedeelte, waardoor het groter is. Een roestvrij stalen melkkan zit er losjes in. Dit is goed te hanteren, en het is ook gemakkelijk af te wassen en kan meestal in de afwasmachine. Hier zijn geen nadelen aan verbonden, maar zo’n toestel is niet compact. Aan de andere kant scoren ze met meer capaciteit.

Melk opschuimen zelf is gemakkelijk. U giet de melk erin, zet het apparaat aan, wacht een paar minuten en u hebt een opgeschuimd resultaat. De automatische uitschakeling en de inductietechnologie voorkomen dat de melk overkookt. Dit is gemakkelijker dan een pan op het fornuis, waar u ook de temperatuur in de gaten moet houden. Meestal kunt u met het apparaat alleen melk verwarmen zonder dat het schuimt. Dat is handig als u een cappuccino wilt of iemand warme chocolademelk of iets dergelijks.

Aan de andere kant kosten deze apparaten veel en hebben ze een stopcontact nodig, plus ze nemen meer ruimte in beslag. De kwantitatieve beperkingen zijn vergelijkbaar met die van stampers. Voor meer mensen kan het een paar keer duren voor er genoeg melk is opgeschuimd, dus apparaten met een grotere capaciteit zijn beter.

Melk correct opschuimen

Om het melkschuim perfect onder de knie te krijgen, moeten zelfs professionals vaak jaren trainen. Maar zelfs amateurs kunnen thuis fatsoenlijk melkschuim maken. De eiwitten en vetten in melk zijn bijzonder belangrijk voor optimaal melkschuim. Volle melk bevat drie procent eiwit en drie procent vet. Dit is belangrijk om de luchtbellen zo stabiel mogelijk te houden en te voorkomen dat het melkschuim inzakt.
melk opschuimen
Het ideale melkschuim moet aan drie aspecten voldoen: Het is romig, luchtig en zo lang mogelijk stabiel. Om dit te bereiken is de juiste techniek onontbeerlijk. Een elektrische melkopschuimer of een volautomatisch koffiezetapparaat bereidt het melkschuim gemakkelijk met één druk op de knop, waarbij de keuze van het juiste model bijzonder belangrijk is.

Maar ook manuele melkopschuimers zijn gemakkelijk te gebruiken. Bij gebruik van een stoomschuimlans komt de kunst van het melkschuimen om de hoek kijken. Maar de moeite is het waard als het resultaat een latte macchiato is met perfect melkschuim.

De eerste regel voor het opschuimen van melk is: de optimale temperatuur van het schuim is 65 graden; boven de 70 graden begint de melk te denatureren, is het bijna onmogelijk op te schuimen en smaakt het bijna verbrand.

Plantaardige melkalternatieven

Voor optimaal melkschuim bevat klassieke volle melk chemisch de optimale samenstelling van water, eiwitten en vet. Maar zelfs met magere melk met 1,5 procent, krijg je nog steeds een heel goed resultaat. Intussen zijn er ook tal van alternatieven op plantaardige basis, waarbij bijna elke plantaardige melk geschikt is voor melkschuim.

Sojamelk heeft met ongeveer 30% het hoogste eiwitgehalte van alle melkalternatieven en produceert bijgevolg het luchtigste schuim. Maar ook dit stort vrij snel weer in. De vet/eiwitverhouding van haver- en amandelmelk is vrij laag in vergelijking met koemelk. Daarom produceren beide alternatieven schuim, maar schuimen ze niet zo goed op als dierlijke melk. Speciale producten zoals Oatly Barista leveren betere resultaten, maar dat is vooral te danken aan stabilisatoren en additieven.

De ervaring heeft geleerd dat volautomatische koffiezetapparaten en melkopschuimers goed overweg kunnen met alle soorten melk. Bij zelf geproduceerde plantaardige melk moet echter voorzichtig te werk worden gegaan, omdat grove deeltjes de fijne leidingen van de automatische melksystemen kunnen verstoppen als niet zorgvuldig wordt gefilterd.

Bij de manuele bereiding van melk moet men echter concessies doen: plantaardige melk heeft vaak veel tijd nodig om op te schuimen en overschrijdt meestal de 70-gradengrens voordat zich een goed schuim heeft gevormd. Als je echter meer geeft om dierenwelzijn en het milieu en deze kleine nadelen over het hoofd kunt zien, zou je nog steeds blij moeten zijn met je veganistische latte macchiato.

Qua smaak komt amandelmelk het dichtst in de buurt van de traditionele cappuccino met volle melk. De milde smaak benadrukt de koffiearoma’s in plaats van ze te maskeren. Sojamelk, havermelk of andere alternatieven zoals hazelnootmelk hebben een sterke eigen smaak die de subtiele koffietoetsen overstemt. Maar ook hier komt het allemaal neer op individuele smaak.

Alleen rijst- en hennepmelk faalden bij de schuimtest: Ze bevatten te veel koolhydraten in verhouding tot eiwit en vet, zodat ze geen melkschuim kunnen produceren. Al met al moet je gewoon verschillende melkalternatieven uitproberen, want de producten van verschillende leveranciers reageren ook heel verschillend op schuimen.

Hoe we getest hebben

Wij hebben voornamelijk volautomatische inductiemelkopschuimers getest. Opschuimkannen en handapparaten zijn alle verkrijgbaar tegen zeer lage prijzen en verschillen niet veel van elkaar. Maar met de elektrische apparaten, die voor 50 euro of meer te koop zijn, merk je het verschil wel.

Veel fabrikanten bieden nu automatische melkopschuimers aan. Bijvoorbeeld van Nespresso, Cafissimo of Senseo. Ze zijn op dezelfde manier ontworpen als de capsulemachines van dezelfde merken, dus alles past goed bij elkaar. Severin is de leider hier, waar je waar voor je geld krijgt.

De kwaliteit van het melkschuim is het allerbelangrijkste. Het mag niet te vast of te vloeibaar zijn als u op barista-niveau werkt. Met vloeibaar schuim krijg je niet dat romige gevoel wanneer je het drinkt, en de smaakervaring lijdt eronder. Te stevig schuim daarentegen creëert torens op de koffie; hier combineert niets. Dit is visueel geweldig, maar ook hier lijdt de smaak.

Melkschuim kan goed worden geproduceerd met handmelkopschuimers of opschuimketels als u geoefend bent. Helaas produceren inductietoestellen niet automatisch geweldig schuim, ook al kosten ze meer.

Temperatuur en consistentie zijn belangrijk. De ideale temperatuur is rond de 65 graden.

Een paar graden verschil kan, maar hoeft niet storend te zijn, het hangt af van de persoonlijke indruk. Het is meer een kwestie van persoonlijke smaak dan van een specifiek temperatuurgetal. Temperatuurinstellingen zijn eerder zeldzaam voor melkopschuimers; alleen Gastroback en Severin machines waren hiertoe in staat in de test.

Met manuele toestellen moet je meer zelf doen, maar je behoudt ook de controle.

U hebt veel keukenapparatuur, maar meestal niet genoeg stopcontacten en ruimte. Een compact toestel kan dus nuttig zijn. In het beste geval, moet het er ook goed uitzien.

In de meeste gevallen kunnen melkcontainers slechts gedeeltelijk worden gevuld, en normale apparaten bereiken al snel hun grenzen als u melkschuim voor meer personen wilt bereiden. De vulcapaciteit is dus belangrijk alvorens tot aankoop over te gaan.

Er zijn nauwelijks extra functies, maar melk kan soms alleen worden verwarmd, wat kookpotten op het fornuis bespaart. Voor milkshakes kunt u met sommige apparaten ook koude melk opschuimen. In dit geval zakt het schuim echter sneller in elkaar.